
CoC Joint Funders’ Council and Providers’ Council MeeƟng Procedures 
AcƟon Required: Will joint Funders’ Council and Providers’ Council meeƟngs permit virtual meeƟng 
parƟcipaƟon, or will virtual aƩendance be limited to listening-only? 
Quorum:  
 Per the CoC Charter, “A majority of 51% of the Pinellas ConƟnuum of Care membership consƟtute a 

quorum at all meeƟngs of the Pinellas ConƟnuum of Care. No new business will be conducted unless a 
quorum is present.” (page 6, paragraph 7 and page 15, paragraph 5) and “Quorum for all commiƩees is 
51 percent.” (page 13, paragraph 1) 

 Per the Funders’ Council Charter, “The quorum for each Funders’ Council meeƟng is 51%. Every member 
is asked to RSVP to the bi-monthly meeƟng announcements for physical aƩendance, virtual aƩendance, 
or to request an excused absence.” (page 5, paragraph 3) 

 Per the Providers’ Council Charter, “A quorum shall consist of fiŌy percent plus one of the voƟng 
membership.” (page 2, paragraph 6) 

Zoom OpƟon: 
 Per the CoC Charter, “CommiƩees may determine if they would like in person or Zoom for aƩendance 

and voƟng purposes.” (page 13, paragraph 2 and page 15, paragraph 4) 
 Per the Funders’ Council Charter, “MeeƟngs may be aƩended virtually but a physical quorum must be in 

place for any acƟon to be taken.” (page 4, paragraph 10) 
 Per the Providers’ Council Charter, “No proxy votes, electronic/e-mail or absentee votes will be 

accepted. If you require an accommodaƟon please noƟfy the Chair in advance of the meeƟng.” (page 2, 
paragraph 7) 

MeeƟng Agendas and Materials 
 MeeƟng agendas and materials are shared with CoC Funders’ and Providers’ Council members via 

OnBoard plaƞorm one-week prior to meeƟngs. Agendas are posted on the CoC’s meeƟng calendar. 
Time Keeping 
 Per Robert’s Rules of Order, each council member is permiƩed to speak twice during a discussion only 

aŌer each member has an opportunity to speak once. 
o “…If you are the maker of a moƟon, you have a one-Ɵme right to preference in speaking about 

it…Everyone may speak twice on the same moƟon on the same day, someone who has not yet 
spoken…has preference over anyone who has already spoken…When the chair knows that persons 
seeking the floor have opposite opinions on the moƟon…try to alternate between speakers who 
favor and those who oppose a proposal that is being debated.” (Robert’s Rules of Order Newly 
Revised in Brief; pages 29 and 30; paragraphs 6, 1, and 2) 

 During a debate, Robert’s Rules defaults to a maximum of 10-minutes per speaker unless Ɵmes are 
specified by the Board. 
o “You may speak in debate twice on any debatable moƟon on the same day. Each Ɵme, you may 

speak for up to ten minutes. These limits apply to any organizaƟon that has not adopted special 
rules seƫng other limits, as many do. You cannot ‘save’ Ɵme or transfer it to someone else.” 
(Robert’s Rules of Order Newly Revised in Brief; page 29; paragraphs 1 and 2) 

Council Membership: 
 Per the Providers’ Council Charter, “In the event the organizaƟon/enƟty is both a funder and a provider – 

the organizaƟon is required to choose the Council that is the best fit for voƟng purposes.  Except at the 
designated joint Providers & Funders Council meeƟngs, the organizaƟons representaƟve may not cast a 
vote at both the Providers Council and the Funders Council as it gives the appearance of a conflict of 
interest.” (page 2, paragraph 4) 

Robert’s Rules of Order Cheat Sheet 


